Tillvarata julmaten!

 • Varmrökta laxrester- frys in och gör en trevlig förrätt till nyår. Blanda kort med egen mayo, lite citon- eller limesaft samt skal och lägg på gott bröd eller sallad.
 • Gravad lax- frys in och gör en trevlig rätt med halstrade gravlaxskivor, varm potatissallad med en kall, god sås eller citonklyfta…
 • Rester av rökt, skivat kött- hacka fint och frys in. Ta fram och rör ihop med lite färskost och pepparrot. Rulla små bollar och servera till bubbel…
 • Några sillar och ägghalvor över?- Varför inte en egen variant av gubbröra? Låt fantasin flöda…

Ät vilt!
Som en del av vårt hållbara tänk på Skyline, försöker vi att alltid erbjuda viltkött. En helt naturlig resurs, utan tillsatsämnen som kan beskattas i sin egen tillväxttakt. Så här års är det framför allt vildsvin som står på menyn. Nyttigt, gott och hållbart!

Ox-veckor

Januari brukar vara en av de månader på året då vi har minst pengar i plånboken. Här kommer därför ett snabba par spartips från Fredrik Eklund.

 1. Mera soppa till folket!
  Kanske har du två potatisar kvar från i går? Koka dig en härligt god potatis/ löksoppa!
 2. Baka eget bröd
  Inget att göra på helgen? Passa på att  baka ditt eget bröd och frys in! Variera dig i kapp med vad skafferiet tillåter.
 3. Tänk säsong
  Under vinterhalvåret är det en god idé att köra rotsaker på längden och tvären. Hoppa med fördel över grönsaker såsom  tomat/ gurka/ paprika som inte har säsong just nu.
 4. Frosta av frysen!
  Skriv en lista på vad som finns där och laga goda rätter utifrån det!
 5. Mera mustiga grytor
  Vem har sagt att det måste vara filé till helgmiddagen? Låt en god gryta koka ihop under lång tid och bjud på i helgen, billigt, säsong och gott!

Nyårstips från kocken

När en middag skall planeras och man själv vill kunna sitta med vid bordet och umgås så gäller det att allt är förberett så långt det går. Och mycket kan förberedas ett par dagar i förväg bara man gör rätt meny.

Jobba så mycket det går mot frysen, ex. en glasdessert som kan göras flera dagar i förväg. Måste absolut inte vara glass utan gärna en mousse eller pannacotta som kan ställas fram på upptining i kylen samma dag. Till detta en bärkompott som gärna kan stå och dra till sig ett par dagar. Ett litet krispigt flarn eller havresmulor görs med fördel dagen innan.

Varmrätt då?! Kött är att föredra då det bara mår bra av att stekas på förmiddagen samma dag som det skall serveras. Kör det till önskad temperatur och låt det sedan”vila”. Tranchera det innan gästerna kommer och när det skall serveras behöver det bara ljummas på i några minuter. Se till att såsen är riktigt varm, då uppfattar inte gästen att köttet inte är supervarmt utan det är fortfarande saftigt och rosa. Fisk är svårare att förbereda så är man många kring bordet är det bäst med kött ur den aspekten. Så här års är rotsaker bra att använda sig av och dessa kan rostas i ugnen både en och två dagar innan middagen. Vid servering värms de i ugnen så slipper det bli massa matos. Potatis kan varieras i det oändliga…. En terrin där skalad, kokad potatis stöts sönder till ett grövre mos smaksatt med ex. lagrad ost, rivet citronskal, knaperstekt bacon är alltid bra. Pressas i en terrin/bakform som är plastad eller på en djupare plåt. Låt stå i kylen minst en dag innan middagen. Skär upp i önskad storlek och värm tillsammans med rotsakerna i ugnen.

Förrätten är även den bra att servera i glas, så här till nyår i ett cocktailglas. En sallad med skaldjur och fräscha grönsaker som skurits smått i god tid innan. Blandas ihop och läggs upp innan gästerna anländer. En canapé är också bra som även det kan förberedas en dag i förväg och läggas på en liten brödskiva med örtsallad vid servering.

Lycka till och ett riktigt gott nytt år!

Karin Eklund