Karins Fiskgryta

Min fiskgryta lärde jag mig att göra av Anna-Sif när jag jobbade i Stockholm. Hon hade jobbat i Frankrike därifrån kommer receptet.

2 gula lökar, strimlade
1 st fänkål, strimlad
2 grovhackade vitlöksklyftor
2 skalade morötter i slantar
1 kuvert saffran
1/2 dl konc.apelsinjuice
1 1/2-2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
7-8 dl vatten
2-3 lagerblad
2-3 stjärnaniskapslar
salt&vitpeppar
Valfri fisk i bitar vid servering

Fräs grönsakerna tillsammans med saffran i olja utan att få färg. Slå på all vätska och lägg i kryddorna. Smaksätt med salt&peppar. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills grönsakerna är färdiga.
Servera gärna aioli eller rouille till, smaklig måltid!

Krämig pumpasoppa

4 portioner

  • 500 g pumpa, utan skal och kärnor t ex butternutpumpa
  • 1 äpple
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 6 dl kokande vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 burk kokosmjölk
  • Chili – styrka efter smak
  • 2 msk riven ingefära
  • salt och peppar
  • 1 msk honung
  • 1 msk pressad limesaft

Till garnering

  • 1/2 dl pumpakärnor, rostade
  • 2 msk hackad persilja
  • Knaperstekt bacon alt stekta bita av kycklinglårfile

 Gör så här

  1. Skär pumpan i bitar. Dela, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken. Fräs pumpa, äpple och lök i en gryta med smör i 5 minuter. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka upp och sedan sjuda tills pumpan är mjuk, ca 15-20 minuter.
  2. Mixa soppan med mixerstav. Rör ner kokosmjölk och smaksätt med chili, ingefära, salt, peppar, honung och limesaft. Låt soppan koka upp.

Garnera med olivolja, bacon alt kyckling, rostade pumpakärnor och hackad persilja.

Busenkel grön sparrissoppa
Dela sparrisarna. Testa att bryta dem – där de går av är rätt ställe att dela dem på. Använd de fina sparrisarna med knopp till något annat. Lägg stjälkarna i en rostfri kastrull. Slå på 3dl torrt vitt vin. Koka upp. Tillsätt 3dl grädde. Låt koka sakta 10 minuter. Smaka av med salt. Mixa och sila sopan genom en chinoise. Häpp!

Rabarberkompott

Skölj och ansa rabarber. Skär ca 500 gr rabarber i cm- bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med 2 dl socker. Koka under omrörning då och då tills rabarbern vill gå sönder. Red av med maizenamjöl till en tjock kräm. Häll av och låt kallna. Med denna hållbara kompott i kylskåpet är det lätt att ”slänga ihop” en dessert- Blanda tex rensade, delade jordgubbar med lite kompott och servera med en klick hårt vispad grädde smaksatt med samma rabarberkompott…

Svartvinbärssill

Skapasill

1,2,3 – lag (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten)

Svarta vinbär

Skivad rödlök

Kryddpeppar

Häpp!

Påskfjärilar, 4st
3 hårdkokta ägg
1 rå äggula
3-4 små ansjovisfiléer med spad
1/2 dl fint skuren gräslök.
Några gräslöksstrån och lite bladpersilja som garnering.
Hacka ägg och ansjovisar. Blanda allt och använd ansjovisspadet till att få rätt konsistens. Det ska precis gå att forma ägg med två matskedar. Gör fyra ägg och stick in två gräslöksstrån som antenner och två bladpersiljeblad som vingar… voilà – Påskfjärilar!

Syltade svarta oliver

Skölj svarta urkärnade oliver i vatten. Koka en sockerlag med en halv urkärnad vaniljstång ca 30 minuter. Lägg i oliverna och sjud ytterligare ca 30 minuter. Låt kallna och servera till ex. vaniljglass eller kladdkaka med lättvispad grädde till.

Gulasch
4 portioner
500 g nöt eller viltfärs
8 medelstora potatisar
1 gul paprika
1 röd paprika
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
6-8 dl vatten
3 msk matolja
ca 2 tsk spiskummin
ca 2 tsk paprikapulver
salt och svartpeppar

Skala och tärna ner potatisen. Kärna ur paprikan och skär i tärningar. Skala gula löken och finhacka. Fräs färsen i en kastrull tillsammans med paprikapulver och spiskummin. Tillsätt potatisen och den hackade löken. Rör om. Skala vitlöken och finriv ner i färsen. Tillsätt vatten och krossade tomater samt salt och peppar efter smak. Låt småkoka ca 45-60 minuter. Tillsätt paprikan och koka ytterligare några minuter. Smaka av.
Servera med créme fraiche samt nybakat bröd.
Lycka till
Tips: gör en stor sats, soppan blir nästan godare när den får stå till sig någon dag i kylen. Perfekt att ha med sig i termosen på vinterutflykten!

Trattis- hummus!

2 dl kokade kikärtor
1/2 citron- saften
1dl urkokade trattisar
1 vitlöksklyfta
1/2-1krm spiskummin
Salt svartpeppar
1dl pumpakärnor

Rosta pumpakärnorna tills de ”poppar klart”.
Lägg trattkantarellerna i en kastrull och koka bort all vätska. Mixa dem.
Mixa ihop hummusen med svampen. Smaksätt med citron, spiskummin, salt och peppar.
Lägg upp i breda skålar och täck med rostade pumpakärnor.

Skörda örter!

Ofta blir det ett plötsligt överflöd när man odlar egna örter…
Torka, mixa, sikta och gör ett gott örtsalt- gärna ett par olika till olika ändamål. Tex myntasalt till fisk/skaldjur, Timjan- och rosmarin till vilt.
Mixa med en skvätt matolja till härligt grön färg. Sila och slå på flaska- Smaksätt pastan, dressingar, mayo eller en fin gåbort- present!

Krondillstider
Förutom till de läckra kräftorna är det läge att ta tillvara denna säsongstypiska krydda!

– Lägg med några dillkronor när du rostar potatis eller rotsaker i ugnen
– Mixa krontopparna och lite stjälkar med en skvätt matolja och en nypa salt och använd till smaksättning, majonnäs, salladsdressing mm.
– Smaksätt matbrödet med krondill och servera till sensommarens middagar

Ogräsmayo

Mixa väl sköljda och snabbt förvällda(ca 1 dl pressat) av tex nässeltoppar, kirshkålsblad, granskott, ramslök- ja alla ätliga knoppar som kan finnas- med
– 2 äggulor
– 1 msk dijonsenap
– 1/2 tsk salt.
Tillsätt 2-3 dl matolja i en jämn stråle till en mayonnaise av önskad konsistens, ju mer olja desto tjockare. Vips! en vårgrön ogräsmayo som passar till allt från sparrisen till den rökta laxen eller bara som dip till grönsaksstavar. Hepp!

Mozzarellaknyte med lufttorkad skinka, basilika samt sallader, 4p
2 ”kuddar” buffelmozzarella
4 stora skivor lufttorkad skinka
1 kruka basilika
olivolja
salt&svartpeppar
sallader

Dela mozzarellan i fyra bitar. Salta och peppra och lägg på några blad basilika. ”Klä” in osten väl med skinkan. Värm upp en stekpanna, slå på olivolja och stek knytena runtom på medelhög värme tills de fått färg och osten börjar smälta. Servera direkt med en god sallad och eventuellt grovhackade valnötter eller pinjenötter!

Karins bästa crème brulée

8 äggulor
7 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång
140g strösocker

Koka upp grädde, socker och hela vaniljstången, som är delad och urskrapad. Låt svalna och vispa ner äggulorna. Sila av och fördela på formar. Baka av på 90grader tills de stelnat, ca 45-60 minuter. Låt kallna
Lägg ett tunt lager strö eller råströsocker på och bränn av!

Helenes saltgurka

1 slanggurka
1 liter vatten
1/2 dl salt
2 tsk socker
Ett par dillstjälkar
Helst ett par svarta vinbärsblad.
Koka upp vatten salt och socker.
Låt kallna.
Dela gurkan i två delar och stick den med en gaffel runt om. Lägg gurka, dill och vinbärsblad i lagen och ställ kallt och täckt i 2 dygn

Marcus Viltwallenbergare

4 portioner

500g viltfärs (finmald)
3 dl grädde (iskall)
5 äggulor
Salt och peppar efter smak
2 msk maizena
ströbröd

Blanda färsen, som ska vara riktigt kall, med äggulorna och maizena. Tillsätt den iskalla grädden, lite i taget under omrörning. Färsen ska vara lös! Krydda med salt och peppar.
Forma 4 st stora biffar med våra händer och vänd i ströbröd. Stek i smör och olja på medelhög värme 3-4min på varje sida.

Servera på klassiskt vis med rårörda lingon, potatispuré, gröna ärtor och lite brynt smör!

Marcus Viltwallenbergare

4 portioner

500g viltfärs (finmald)
3 dl grädde (iskall)
5 äggulor
Salt och peppar efter smak
2 msk maizena
ströbröd

Blanda färsen, som ska vara riktigt kall, med äggulorna och maizena. Tillsätt den iskalla grädden, lite i taget under omrörning. Färsen ska vara lös! Krydda med salt och peppar.
Forma 4 st stora biffar med våra händer och vänd i ströbröd. Stek i smör och olja på medelhög värme 3-4min på varje sida.

Servera på klassiskt vis med rårörda lingon, potatispuré, gröna ärtor och lite brynt smör!

Fatons – Mustiga och heta köttfärsgryta

Ett klassiskt mexikanskt recept, lättlagat och uppskattat av våra gäster.

Ingredienser 4 pers

2 gula lökar

400g nöt- eller blandfärs

2 msk olja

Torkad chili efter smak

2 tsk paprikapulver

2 krm svartpeppar

3 tsk salt

1 burk krossade tomater (400g)

1 burk vita bönor (400g)

1 msk soya

Hackad bladpersilja

Så här gör du:

Skala och hacka löken. Bryn färsen i oljan i en gryta tills den fått fin färg. Blanda ner löken och låt den steka med en stund.

Smaka av med chili, paprika, svartpeppar, salt och soya.

Tillsätt tomaterna och låt koka ihop tills smaken är mustig och röran blivit tjock.

Tillsätt bönorna och låt grytan bli varm.

Smaka av med mera kryddor om så behövs och strö över hackad bladpersilja.

Servera tillsammans med ris och chips.